Afaceriști timișoreni, acuzați că au păcălit statul

Scris de Gabriel Adam la 8 Nov 2016, ora 13:01

Procurorii din cadrul DNA Timișoara au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a mai multor afaceriști timișoreni pentru constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălarea banilor în formă continuată,

S-a dispus trimiterea în judecată a lui: Cristian Popa, la data faptelor administrator de drept și de fapt al SC Cargo Pro Cereal Company SRL, SC Cargo Pro Cereal Trading SRL și SC INC 1975 SRL, Dragoș Negoiță, Ioan Cădariu, Sorin Ivancea, Tailor Căcărează și Cristian Broșteanu, la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la evaziune fiscală în formă continuată. Deasemnea, s-a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a lui Sergiu Stănescu și Marius Mateescu, la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, a lui Alin Marinescu-Chineață, pentru evaziune fiscală, dar și a firmelor Cargo Pro Cereal Company SRL și Cargo Pro Cereal Trading SRL, pentru evaziune fiscală, și INC 1975 SRL, pentru evaziune fiscală și spălarea banilor în formă continuată.

Cristian Popa este fiul fostului contabil de la IAS Sânandrei.

De unde a pornit scandalul

Anchetatorii au precizat că C.P., administratorul de fapt și de drept al mai multor societăți comerciale, a constituit, începând cu anul 2007, un grup infracțional organizat care a acționat până în anul 2011, având drept scop comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală care priveau, în principal, eludarea plății, către bugetul de stat, a TVA aferentă operațiunilor comerciale de cumpărare-vânzare de cereale și plante tehnice.

Societățile comerciale controlate de inculpatul Cristian Popa au achiziționat cereale și plante tehnice de la persoane fizice și juridice, fără documente legale de proveniență (cu consecința directă a eludării TVA aferente), această marfă fiind vândută mai departe către beneficiarii finali (de regulă, societăți cunoscute, mari comercianți de cereale), cu consecința directă a colectării TVA aferente. Urmărind anularea TVA de plată datorată bugetului de stat (TVA colectată minus TVA dedusă), inculpatul Cristian Popa a introdus pe circuitul mărfurilor (între vânzătorul real al mărfurilor și beneficiarul final) mai multe societăți comerciale de tip fantomă. Singurul rol al acestora a fost furnizarea de documente fiscale fictive, cu consecința colectării TVA de către aceste societăți de tip fantomă și, ulterior, a deducerii acestei taxe de către firmele controlate de inculpatul C.P. (inclusiv de către beneficiarii finali ai mărfurilor), care nu a mai fost virată bugetului de stat”, au declarat azi procurorii DNA.

Un prejudiciu considerabil

Anchetatorii au mai subliniat că, ulterior, aceste societăți comerciale de tip „fantomă”, controlate și coordonate de ceilalți inculpați care au aderat, respectiv au sprijinit grupul infracțional inițial constituit de inculpatul Cristian Popa au fost radiate sau înstrăinate unor cetățeni străini.

Oamenii legii au adăugat că, pentru a ascunde și disimula adevărata proveniență a sumelor de bani obținute din infracțiunile de evaziune fiscală comise prin intermediul firmelor controlate, Cristian Popa a dispus întocmirea unui număr de 223 contracte de creditare ale societății comerciale INC 1975 SRL, pentru a crea o aparență de legalitate a modalității ilicite de dobândire a acestor sume, prin intermediul cărora a fost “spălată” suma de 3 833 752,98 lei. Prin această conduită infracțională, inculpații au cauzat bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 10.917.859 lei, spun cei de la DNA.

În cauză, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Timiș s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 12.122.295 lei, la care se adaugă accesorii (majorări, penalități, dobânzi) aferente debitului principal. În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil, asupra unui număr de 42 autovehicule (autocamioane și autoturisme) precum și asupra conturilor bancare ale SC INC 1975 SRL.

De asemenea, s-a mai dispus instituirea măsurilor asigurătorii asupra conturilor bancare ale SC Cargo Pro Cereal Trading SRL. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Mai multe articole

300x250 Stejarelul
IULIUS MALL 1
RADIO TIMISOARA
FASHION FRIDAYS

PRIETENII NOŞTRII

Petre Nicoara HP