ANALIZĂ! Jocuri educative - cât de importante sunt în dezvoltarea creierului copilului tău

Scris de Ora de Stiri la 29 Jul 2016, ora 14:46

Se discută tot mai des despre introducerea de jocuri educative în procesul educaţional, deoarece s-a constatat că prichindeii învaţă mult mai uşor. Cât de mult ar contribui această idee la educaţia celor mici? Destul de mult, spun experţii.

Există o tentinta permanentă de a îmbunătăţi sistemul educaţional, pentru a-l face cât mai eficient. Această preocupare există mai ales în ţările dezvoltate, care încearcă să transforme ideea de şcoală în ceva plăcut pentru copii. În ultimii ani s-a descoperit astfel că introducerea de jocuri educative în procesul de învăţământ îi stimulează mult mai mult pe cei mici. De asemenea, nivelul de implicare a fost mult mai mare în clasele în care s-au folosit jocuri educative în comparaţie cu cele mai care au utilizat metodele tradiţionale. Dar cum influenţează acestea creierul copilului?

Jocurile pot creşte implicarea

Elevii sunt îndemnaţi să înveţe sub formă de joacă, o activitate mult mai plăcută decât memorarea clasică. Profesorii folosesc drept recompensă tot felul de insigne pentru cei care câştigă. Apare astfel provocarea de a câştiga în încercarea de a fi cel mai bun şi astfel nivelul implicării creşte semnificativ. Deodată, copiii devin foarte intersati.

Piaţa jocurilor educative este în plină expansiune, ceea ce aduce după sine şi riscul de a apărea produse slabe calitativ. De aceea este recomandat să folosiţi în principal doar producătorii de jocuri educative cunoscuţi. Cele mai indicate sunt cele la care au lucrat educatori sau companii specializate

Jocurile ating partea de plăcere din creier

Jocul reprezintă de când lumea o activitate plăcută atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari. Motivul pentru care ideea de joc este asociată întotdeauna cu ceva relaxant este că jocurile stimulează partea de plăcere din creier. Jocurile pot reprezenta un stimul pentru eliberarea dopaminei, care este un neurotransmiţător ce controlează ideea de recompensă şi plăcere. Prin introducerea de jocuri educative în procesul de învăţământ, copiii vor ajunge astfel să perceapă exerciţiile şi lecţiile că pe ceva plăcut. Din nou, este indicat să fiţi atenţi la tipul de jocuri educative pe care le folosiţi. Printre altele, un joc educativ uşor de rezolvat nu va contribui prea mult la dezvoltarea nivelului de cunoştinţe. Unul prea greu l-ar face pe cel mic să renunţe înainte de a găsi o soluţie pentru rezolvarea problemei.

Dopamină ajuta la îmbunătăţirea învăţării

Pe lângă sentimentul de plăcere pe care-l produce, dopamine poate creşte capacitatea de învăţare. Dopamină este eliberată atunci când o persoană învaţa o abilitate nouă sau obţine o bucată interesantă de informaţie. Aceasta are rolul de a muta informaţiile din memoria pe termen scurt în cea pe termen lung. Acest lucru ar putea fi cel mai important beneficiu al introducerii de jocuri educative în şcoli. Copiii vor găsi mult mai repede soluţii pentru o problemă, deoarece creierul va apela şi la cunoştinţele dobândite în trecut.

Mai multe articole

300x250 Stejarelul
IULIUS MALL 1
RADIO TIMISOARA
FASHION FRIDAYS

PRIETENII NOŞTRII

Petre Nicoara HP