Costul orar al forţei de muncă, mai mare

Scris de Gabriel Adam la 9 Mar 2017, ora 11:00

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată a înregistrat o rată de creştere de 3,23% în trimestrul al patrulea din 2016 faţă de trimestrul precedent şi de 12,33% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În formă brută, în trimestrul al patrulea din 2016 faţă de trimestrul precedent şi de acelaşi trimestru al anului anterior, variaţia costului orar al forţei de muncă a avut o tendinţă similară cu forma ajustată (4,31%, respectiv 13,7%), precizează INS.

Faţă de trimestrul al treilea din 2016, costul orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (13,05%), ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, construcţii (10,7%) şi tranzacţii imobiliare (9,29%).

Potrivit INS, cea mai mare scădere a costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată, a avut loc în învăţământ (-14,94%) ca urmare a creşterii timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent; fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al patrulea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar.
În trimestrul al patrulea din 2016, creşterea faţă de trimestrul anterior, pentru indicii în formă ajustată, a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 3,2%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 3,35%. Creşterile înregistrate de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – au fost de 4,32%, respectiv 4,28%.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, în trimestrul patru din 2016, pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată, se observă în tranzacţii imobiliare (29,36%), sănătate şi asistenţă socială (22,21%) şi învăţământ (19,46%). Scădere s-a înregistrat doar în intermedieri financiare şi asigurări (-1,55%). Creşterile costului orar al forţei de muncă din activităţile sectorului bugetar au fost influenţate, în principal, de aplicarea prevederilor legale în domeniu.

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată – pentru componenta privind cheltuielile directe cu forţa de muncă a fost de 12,3%, iar pentru indicii în formă brută de 13,72%. Componenta privind cheltuielile indirecte a înregistrat creşteri similare (12,44%, respectiv 13,62%).

Mai multe articole

300x250 Stejarelul
IULIUS MALL 1
RADIO TIMISOARA
FASHION FRIDAYS

PRIETENII NOŞTRII

Petre Nicoara HP