Învăţământul pentru asistenţii medicali se reorganizează! Echivalarea postliceală - studii superioare, în aer?

Scris de Calin Tenche la 25 Jan 2016, ora 11:59

Ministerul Sănătăţii acceptă iniţiativa Sanitas pentru reorganizarea învăţământului, în vederea formării unitare a asistenţilor medicali! Cum rămâne cu echivalarea celor care au postliceala cu absolvenţii de studii superioare?

La ecenta şedinţă a Comisiei de Dialog Social, la care a participat ministrul Sănătăţii Patriciu Achimaş Cădariu, s-a discutat despre eterna problemă: echivalarea asistenţilor medicali de postliceală cu absolvenţii de studii superioare – iată ce a anunţat Federaţia Sanitas, într-un document publicat pe Facebook:

„Federaţia Solidaritatea Sanitară a alimentat un orizont de speranţe deşarte, inducând că va soluţiona diferenţa nivelelor de formare profesională prin introducerea unui sistem de credite educaţionale postliceale transferabile în învăţământul superior, aspect care, în opinia asistentului şef din cadrul Ministerului Sănătăţii, dl Mircea Timofte, este irealizabil câtă vreme prevederile Legii învăţământului nr. 1/2001 interzic în mod expres această procedură de echivalare.

În realitate, problematica traseului profesional pentru asistentul medical şi moaşă este mult mai complexă, iar inflaţia de absolvenţi ai unor forme de pregătire în aceste profesii este evidentă câtă vreme anual se înregistrează 15.000 de absolvenţi, iar absorbţia pe piaţa muncii (incluzând aici absolvenţii care se angajează în străinătate) este de circa 3.000. Aşadar, aproximativ 20% dintre absolvenţi îşi găsesc un loc de muncă”.

La întâlnirea conducerii Federaţiei Sanitas cu ministrul Sănătăţii au fost trecute în revistă priorităţile sindicaliştilor pe 2016. Între ele, „susţinerea unei forme de învăţământ pentru asistenţii medicali”.

La propunerea Sanitas, Ministerul Sănătăţii va înfiinţa un grup de lucru interministerial, care va elabora propuneri de reglementare pentru reorganizarea învăţământului, în vederea formării unitare a asistenţilor medicali: „În cadrul acestor întâlniri se va tranşa, în afara problematicii formării viitoare, oportunitatea modificării unor acte normative, în aşa fel încât echivalarea asistenţilor medicali să poată fi efectivă, exclusiv prin urmarea unei forme de pregătire care să completeze diferenţa de aptitudini profesionale”.

Mai multe articole

300x250 Stejarelul

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

IULIUS MALL 1
RADIO TIMISOARA
FASHION FRIDAYS

PRIETENII NOŞTRII

Petre Nicoara HP