Judecătorii încep protestele cu banderole albe: ameninţă că nu vor mai soluţiona dosare

Scris de Gabriel Adam la 9 Sep 2016, ora 10:00

Judecătorii Tribunalului Dolj protestează prin purtarea de banderole albe pe robe, ameninţând că, de săptămâna viitoare, nu vor mai soluţiona dosare, fiind nemulţumiţi de salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi solicitând demisia ministrului Justiţiei.

Concret, spun judecătorii, din data de 12 septembrie, se vor lua în pronunţare doar cauzele având ca obiect cauze cu termen foarte urgent în materie penală şi în materie civilă, în celelalte tipuri de cauze urmând a se acorda termene. Decizia iniţierii protestului a fost luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul instanţei doljene.

Magistraţii vor ca Guvernul să aplice hotărârile date de ÎCCJ, în concordanţă cu normele legale în vigoare, să emită acte normative doar cu respectarea legii de abilitare dată de Parlament şi a normelor constituţionale şi să pună în executare hotărârile judecătoreşti.

Judecătorii mai cer aplicarea nediscriminatorie a actelor normative pentru toţi destinatarii lor şi sesizarea Avocatului Poporului pentru a iniţia controlul de constituţionalitate a OUG 43/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016. În plus, magistraţii cer demisia ministrului Justiţiei.

„Având în vedere modalitatea în care puterea executivă înţelege să nu aplice prevederile legale: faptul că nu se aplică deloc hotărâri date în dezlegarea unor probleme de drept de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deşi obligatorii – Decizia 32/2015 –, că hotărârile date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în recursuri în interesul legii se aplică greşit şi cu nerespectarea prevederilor legale care le reglementează efectele, că de multă vreme prevederile legale se aplică diferenţiat şi discriminatoriu de ordonatorii principali de credite, că nu se pun în executare hotărâri judecătoreşti cu caracter executoriu şi că se emit ordonanţe de urgenţă de către Executiv cu încălcarea competenţei de legiferare a acestuia”, arată judecătorii Tribunalului Dolj, într-un comunicat de presă.

De altfel, Asociaţia Forumul Judecătorilor, Uniunea Naţională a Judecătorilor, Asociaţia Magistraţilor şi Asociaţia Procurorilor au trimis un memoriu către Avocatul Poporului prin care cer sesizarea CCR cu privire la OUG referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2016, reclamând faptul că diferiţii ordonatori de credite din sistemul judiciar au procedat diferit în aplicarea dispoziţiilor introduse prin Ordonanţa 20/2016.

Asociaţiile magistraţilor acuză Guvernul că a refuzat punerea în aplicare a dispoziţiilor legale în forma indicată de OUG 20/2016, contrar poziţiei exprimate în totalitatea sa de corpul magistraţilor.

Mai multe articole

300x250 Stejarelul
IULIUS MALL 1
RADIO TIMISOARA
FASHION FRIDAYS

PRIETENII NOŞTRII

Petre Nicoara HP