Peste jumătate dintre angajați aşteaptă o creştere de salariu în 2017

Scris de Gabriel Adam la 2 Mar 2017, ora 10:00

Peste 50% din români cred că vor primi o mărire de salariu în următoarele 12 luni, în timp ce 39% spun că au în plan să-şi schimbe locul de muncă anul acesta, aspirând la o situaţie profesională mai bună şi la venituri mai mari, arată un studiu realizat de platforma de recrutare online eJobs.

Aproape jumătate (47%) din români cred că numărul locurilor de muncă va creşte în următoarele 12 luni şi 69% consideră că cererea angajatorilor va fi în special pentru forţă de muncă specializată.

„În ceea ce priveşte uşurinţa cu care ar putea să-şi găsească un job, bărbaţii sunt mai încrezători decât femeile – 52% din bărbaţi cred că le va fi uşor să-şi găsească un job în 2017, versus 46% din femeile care au răspuns la acest studiu. Studenţii şi tinerii sunt cei mai optimişti că-şi vor găsi un loc de muncă în 2017, 64% mizând că vor face acest lucru cu uşurinţă”, se arată în studiul eJobs.

Deşi 23% din români declară că sunt mulţumiţi şi chiar foarte mulţumiţi cu actualul loc de muncă, 54% cred că este loc de mai bine, iar 23% nu sunt deloc fericiţi la job. Majoritatea angajaţilor români participanţi la sondajul eJobs se declară mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de proximitatea locului de muncă faţă de casă (61%), de siguranţa locului de muncă (59%), de atribuţiile pe care le au (55%) sau de echipa cu care lucrează (54%). La polul opus, cu cele mai multe dezamăgiri pentru români, se află oportunităţile de promovare – 54% s-au declarat nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de oportunităţile de promovare din cadrul companiei în care lucrează.

În ceea ce priveşte atitudinea şefilor, 46% din români sunt mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de relaţia cu superiorul direct, în timp ce 26% spun că nu au o relaţie prea bună.

Potrivit studiului citat, 58% din respondenţi spun că locul de muncă actual îi inspiră şi îi motivează să-şi îndeplinească atribuţiile la cele mai înalte standarde, în timp ce 49% din respondenţi afirmă că sunt chiar mândri că lucrează pentru compania actuală.

Peste jumătate (63%) dintre salariaţii români spun că nivelul de stres la actualul loc de muncă este mare, femeile fiind mai stresate la job decât bărbaţii (64% din femei, respectiv 62% din bărbaţi).

Cei mai mulţi dintre angajaţii participanţi la sondajul eJobs (61%) afirmă că sunt atenţi la ofertele de joburi care apar în piaţă, 31% dintre aceştia consultă săptămânal site-urile de recrutare, în timp ce 30% caută zilnic oferte noi de angajare.

Studiul mai arată că angajaţii din segmentul de vârstă +45 de ani sunt cei mai activi în căutarea unui loc de muncă, aproape 40% din aceştia cautând zilnic oportunităţi de carieră.

Mai mult decât atât, 39% din respondenţii studiului spun că se gândesc să-şi schimbe locul de muncă în 2017. Pe lângă motivele de ordin financiar (24% indică salariul ca motiv pentru schimbarea jobului), cei mai mulţi români (27%) vor să-şi schimbe jobul întrucât consideră că abilităţille lor profesionale nu sunt exploatate la maxim de către angajator.

Respondenţii studiului şi-ar schimba locul de muncă actual pentru un loc de muncă mai potrivit abilităţilor şi aspiraţiilor lor (27%), pentru un salariu mai bun (24%) şi pentru o stabilitate mai mare a locului de muncă (12%).

Analizând după profilul studiilor, pentru românii cu studii superioare este mult mai important ca job-ul să le stimuleze abilităţile, în timp ce pentru cei cu studii medii contează mai mult salariul. În ceea ce priveşte criteriile pe care angajaţii le au în vedere atunci când îşi aleg angajatorul, pe lângă salariu şi pachetul de beneficii (86%) sau responsabilităţile şi activitatea de zi cu zi (84%), flexibilitatea companiei şi programul de lucru sunt de asemenea prioritare.

În acelaşi timp, imaginea unei companii şi percepţiile angajaţilor despre aceasta sunt criterii importante pentru cei care îşi caută un job. Astfel, 88% dintre angajaţii români care au participat la sondajul eJobs spun că reputaţia companiei angajatoare este importantă, doar 1% declarând că nu ţin cont de acest aspect.

Printre compromisurile pe care românii le-ar face pentru a se angaja se numără volumul de lucru mai mare (70%) şi spaţiul de lucru mai mic (63%). La polul opus se află compromisurile legate de salariu, de pachetul de beneficii sau de perioada contractuală, acestea reprezentând categoriile unde angajaţii sunt cel mai puţin dispuşi să facă un compromis.

Sondajul a fost realizat în perioada 1 ianuarie – 17 februarie 2017, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.350 angajaţi, precizează autorii.

Mai multe articole

300x250 Stejarelul
IULIUS MALL 1
RADIO TIMISOARA
FASHION FRIDAYS

PRIETENII NOŞTRII

Petre Nicoara HP