Ţi-ai pierdut, ţi-a fost deteriorat PAŞAPORTUL? Ce trebuie să faci - PRECIZĂRI

Scris de Calin Tenche la 7 Jun 2016, ora 11:48

Direcţia Generală de Paşapoarte are o serie de precizări în cazul actelor de călătorie pierdute sau deteriorate.

Pierderea documentului de călătorie se declară de îndată la cea mai apropiată unitate de poliţie sau la orice serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple ori la Direcţia Generală de Paşapoarte, iar în străinătate, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

În cazul declarării pierderii la organele de poliţie, acestea au obligaţia de a elibera o adeverinţă care să ateste declararea evenimentului respectiv. Obligaţia declarării pierderii documentului de călătorie poate fi realizată şi cu ocazia depunerii cererii pentru eliberarea unui nou paşaport, situaţie în care titularul va declara pe propria răspundere împrejurările producerii evenimentului.

Documentul declarat pierdut, găsit de titular după ce a declarat evenimentul, dar înainte de a i se elibera un nou document, poate fi folosit în continuare, în condiţiile legii, numai după autoritatea emitentă este informată cu privire la găsirea acestuia.

Dacă titularul, după eliberarea unui nou document de călătorie, găseşte documentul declarat pierdut, are obligaţia de a nu-l folosi şi de a-l depune de îndată la autoritatea emitentă.

Paşapoartele pierdute ori furate fac obiectul unor semnalări în Sistemul Informatic Schengen. În situaţia în care autorităţile străine găsesc asupra titularului paşaportul ce face obiectul unor semnalări în SIS, acesta urmează să fie confiscat şi transmis autorităţilor emitente române.

În cazul distrugerii parţiale a paşaportului simplu, a paşaportului simplu electronic sau a paşaportului simplu temporar, soluţionarea cererii pentru eliberarea unui nou paşaport este condiţionată de prezentarea paşaportului distrus sau a fragmentelor din acesta, cu condiţia ca acestea să cuprindă elemente de conţinut care să facă posibilă identificarea documentului.

300x250 Stejarelul
IULIUS MALL 1
RADIO TIMISOARA
FASHION FRIDAYS

PRIETENII NOŞTRII

Petre Nicoara HP