Vezi ce au făcut zeci de mii de angajaţi din sistemul SANITAR

Scris de Gabriel Adam la 20 Oct 2016, ora 11:00

Federaţia Sanitas a declanşat ieri o grevă de avertisment, între orele 8.00-10-00, urmând ca la ora 11.00 să picheteze Ministerul Sănătăţii, membrii fiind nemulţumiţi de faptul că în legile de salarizare nu este cuprins şi personalul tehnic administrativ din spitale. Şi în ţară este grevă, mulţi angajaţi din sistemul sanitar venind din libere pentru a protesta, nemulţumiţi de inechităţile din sistem. Ei ameninţă cu greva generală pe 31 octombrie.

„Astăzi am ieşit toţi din echipa brancardierilor. Nu ne pun la dispoziţie nimic, absolut nimic. Salariile sumt derizorii, condiţiile de muncă sunt aşa cum sunt. Noi ne chinuim. Un infirmier în străinatate ia 1000 de euro, noi avem 150 de euro. Ne expunem la foarte multe riscuri. Luăm în braţe bolnavi de SIDA, de hepatită, ne expunem şi la radiaţii”, spune unul dintre protestatari, şeful brancardierilor de la Spitalul Floreasca.

„Este etapa din procesul de declanşare a grevei generale. Astăzi asistăm la greva de avertisment.(…) Cele două ordonanţe, 20 şi 43, care ar fi trebui să rezolve inechităţile din sistemul de sănătate şi asistenţă socială dar au bulversat în totalitate sistemul.(…) Din ordonanţa 20 au fost excluşi colegii noştri din personalul adminiatrativ, 23.000 de persoane, funcţionarii din direcţiile de sănătate publică,1800 de persoane, şi în jur de 1500 de colegi de la asistenţă socială. În ordonanţa 20 asistăm la diferenţe enorme de salarii între colegii care au studii medii cu cei care au studii superioare, în contextul în care fac aceeaşi activitate, au aceeaşi fişă a postului. În jur de 800 de lei iar între spitalele clinice diferenţele ajung până la 1.200 de lei. (…) Ceea ce deranjează cel mai mult este diferenţa enormă. Ordonanţa 43 face o altă mare nedreptate. Plata sporurilor se face la nivelul anului 2009 şi nu la anul 2016. Ieri erau 86.700 de semnaturi pentru declanşarea grevei. Dacă nu vor răspunde, pe 31 greva generala”, a declarat pentru mediafax.ro Marius Sepi, vicepreşedinte Sanitas.

„Am ajuns la limita puterilor noastre. Ne luptam cu o criză majoră de personal. Trebuie să efectuăm ca pentru doi -trei colegi care nu sunt. Volumul de munca este extraordinar de mare, salariile sunt la nivelul celor din 2009. Ordonanţa 20 ar trebui schimbată. Spitalul Floreasca are un volum foarte mare de pacienti, personalul este insuficient”, susţine un asistent medical de la Spitalul Floreasca.

Reprezentanţii Federaţiei au pichetat şi Palatul Parlamentului, anunţând grevă generală pe data de 31 octombrie.

Numulţumirile acestora sunt legate de faptul că în ordonanţele privind salarizarea nu au fost cuprinse şi alte categorii profesionale, precum personalul tehnic administrativ din unităţile medicale, cerând acum corectarea acestei situaţii.

„Federaţia SANITAS are un conflict de muncă la nivel naţional, ce se desfăşoară în etape. Miercuri a fost penultima etapă, înainte de declanşarea grevei generale din 31 octombrie. Miercuri, începând cu ora 08.00, toţi membrii SANITAS din judeţul Gorj, salariaţi din sistemul sanitar românesc, timp de două ore, au intrat în grevă de avertisment, cu întreruperea activităţii. La Târgu-Jiu, greva s-a desfăşurat după un protocol semnat între conducerea sindicatului şi conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă. În policlinică s-a oprit activitatea, în secţii am asigurat activitatea cu o treime din personal, iar la camerele de primiri urgenţe, la UPU, s-a desfăşurat activitatea normal. O mie de persoane au protestat la Târgu-Jiu. Legea ne obligă să asigurăm o treime din activitate. Nemulţumirile sunt lipsa unui contract de muncă la nivel de sector de activitate, acele discrepanţe majore între salarizarea aceloraşi categorii de personal, calcularea sporurilor pe care le avem în sănătate, şi aşa mici, la un salariu din 2009, lipsa unei legi a salarizării specifice sistemului sanitar şi eliminarea colegilor noştri de la TESA, din DSP-uri şi din spitalele din România, din prevederile ordonanţei 20. Aceasta a fost scânteia”, a declarat Valentin Popa, preşedintele Sanitas Gorj.

Protestatarii au găsit înţelegere chiar printre pacienţi, deşi a fost asigurat doar minimul serviciile medicale.

Mai multe articole

300x250 Stejarelul
IULIUS MALL 1
RADIO TIMISOARA
FASHION FRIDAYS

PRIETENII NOŞTRII

Petre Nicoara HP