Vrei număr de înmatriculare PREFERENŢIAL? Iată ce a anunţat MAI

Scris de Calin Tenche la 28 Apr 2016, ora 10:58

MAI anunţă: poţi verifica pe loc dacă o combinaţie de cifre şi litere prin care vrei să-ţi personalizezi maşina, la înmatriculare, este disponibilă.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, poți verifica disponibilitatea unui număr de înmatriculare intrând pe site-ul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule, www.drpciv.ro. Creezi un cont, te autentifici și accesezi secțiunea “Disponibilitate număr înmatriculare”, afișată în meniul din stânga/jos.

Urmați indicațiile paginii – numărul de înmatriculare dorit trebuie introdus fără spații și linii: de exemplu B233EAM.

Atenţie! Interogarea disponibilității unui număr de înmatriculare nu reprezintă rezervarea acestuia. E indicat, așadar, să faceți această verificare cât mai aproape de data la care intenționați să depuneți dosarul de înmatriculare, precizează MAI.

numar preferential

Înmatriculare preferenţială: legislaţie şi taxe

Câteva prevederi din Ordinul nr. 1.501 din 13 noiembrie 2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor:

– În cazul transcrierii transmiterii dreptului de proprietate, plăcuţele cu numărul de înmatriculare trec automat pe numele noului proprietar, dacă acesta are domiciliul, reşedinţă sau sediul în acelaşi judeţ ori municipiu, în cazul municipiului Bucureşti, cu fostul proprietar şi dacă fostul proprietar nu a optat pentru păstrarea combinaţiei numărului de înmatriculare respectiv, iar combinaţia numărului de înmatriculare nu este restricţionată, potrivit prevederilor legale.

– Solicitantul înmatriculării permanente său persoana care solicită transcrierea dreptului de proprietate asupra unui vehicul în România poate opta pentru o combinaţie preferenţială a numărului de înmatriculare, dacă aceasta este disponibilă, cu plata contravalorii tarifului legal.

– În cazul în care noul proprietar are domiciliul, reşedinţa ori sediul în alt judeţ decât fostul proprietar, acesta poate primi o combinaţie la rând a numărului de înmatriculare sau poate opta pentru o combinaţie preferenţială, dacă aceasta este disponibilă, cu plata contravalorii tarifului legal.

Taxe de înmatriculare permanentă sau temporară a autovehiculelor şi remorcilor, potrivit informaţiilor de pe www.drpciv.ro:
– Autovehicule şi remorci cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 kg, inclusiv: 60lei
– Autovehicule şi remorci cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg: 145 lei

Contravaloarea plăcilor cu numere de înmatriculare
– Placa tip A – formă dreptunghiulară 20 lei
– Placa tip B – formă pătrată 23 lei
– Placa tip C – pentru motociclete 17 lei
Pentru atribuirea unui număr preferenţial se achită suplimentar tariful de 45 lei
Pentru păstrare unui număr atribuit anterior se achită tariful de 30 lei.

Mai multe articole

300x250 Stejarelul
IULIUS MALL 1
RADIO TIMISOARA
FASHION FRIDAYS

PRIETENII NOŞTRII

Petre Nicoara HP